De beste aanbiedingen vind u hier!
Home » Goedkope internetproviders

Goedkope internetproviders

Een internetprovider of internetaanbieder (Engels: internet service provider of ISP) is een organisatie of persoon die diensten levert op of via het internet. Dit kan zowel de verbinding van een gebruiker aan het internet zijn, alsook diensten die de gebruiker via het internet kan gebruiken.

Hoe maak ik verbinding met internet?

In Nederland zijn grofweg vijf verschillende mogelijkheden voor consumenten om verbinding te maken met het internet:

  • Internet via het telefonienetwerk. Dit zijn alle verbindingen via de koperen telefoonlijn van KPN. Tot 2005 was een telefonieabonnement bij KPN een vereiste voor een verbinding via de telefoonlijn. De meest gebruikte methode is internet via (A)DSL.
  • Internet via de televisiekabel.In Nederland hebben de kabelmaatschappijen een regionaal monopolie, de grootste aanbieders zijn Ziggo en UPC. In tegenstelling tot de telefonielijn is een basisabonnement (voor televisie en radio) op de kabel een voorwaarde voor internet via de kabel.
  • Internet via glasvezel.Een internetverbinding via (A)DSL of kabel gaat al voor het grootste gedeelte via het snelle glasvezel. Enkel het laatste stukje van de wijkcentrale naar de meterkast gaat via de telefonie- of televisiekabel. Er worden op regionaal niveau echter ook netwerken aangelegd waarbij ook het laatste stukje via glasvezel gaat, oftewel Fiber to the Home (FTTH). In nieuwbouwwijken komt het voor dat dit de enige beschikbare vaste verbinding is.
  • Internet via het mobiele telefonie netwerk. Het is al jaren mogelijk om via een mobieltje te internetten, met de komst van UMTS, HSDPA en LTE is de snelheid hiervan ook steeds hoger geworden. Het mobiele netwerk kan ook gebruikt worden voor internet op de computer, wat natuurlijk vooral bij laptops erg handig is.
  • Internet via de satelliet. Als er geen vaste verbinding aanwezig is en de dekking van internet via het mobiele telefonie netwerk te wensen over laat, is er ook nog de mogelijkheid om door middel van een satelliet schotel het internet te bereiken. Dit is echter een relatief kostbare oplossing.

Het is aan te raden om internetaanbieders met elkaar te vergelijken.

Aan de rechterzijde van deze pagina vind u tips naar vergelijkingsite's internetproviders.